הסיפור המרגש של ניצול שואה שמתאחד סוף סוף עם המשפחה שהצילה את חייו לפני כמעט 80 שנה.
השואה היא אחת התקופות האפלות ביותר בהיסטוריה העולמית, עם מיליוני חיים שאבדו, וזיכרונות כואבים רודפים דורות של המשפחות שסבלו ממנה.
השואה, שהתרחשה במהלך מלחמת העולם השנייה, כללה רצח מסודר של שישה מיליון יהודים על ידי הנאצים ושותפיהם. הזוועה הזו חרתה עמוק בזיכרון הקולקטיבי, והשפיעה עמוקות על ההיסטוריה העולמית.
לאחר מלחמת העולם השנייה, הקורבנות ממשיכים לנסות להשלים עם עברם.
כך עשה ליונל רוסלר בן ה-55 מריבק, בלגיה, עבור אביו דוד, כיום בן 85, שניצל יחד עם אמו, חג'ה סורא זולטק, מרדיפות הנאצים במלחמה.
ב-1938 נולד דוד רוסלר בשם המשפחה לנגה, אך לאחר מכן קיבל את שם המשפחה של אביו החורג, ניצול מאושוויץ. דוד ומשפחתו התגוררו בבריסל, בלגיה, כשהחלה רדיפת הקהילה היהודית.
הם היו מסתובבים בשנים הבאות כדי לברוח מהנאצים. לרוע המזל, בשלב מסוים אביו ודודו נעצרו על ידי הגרמנים ולא נראו שוב.
דוד הצעיר ואמו מצאו מקלט זמני במנזר קתולי. ביום שבו פשטו עליו, התמזל מזלם להימלט וניצלו על ידי ז'ורז' בורלט וארבעת ילדיו הצעירים, פול, ז'אק, אן-מארי וכריסטיאן, באודרגם, בריסל ב-1944.
דוד היה אז רק בן חמש. ליונל שיתף, "בזכות הפעולה ההירואית שלו, ז'ורז' הצליח להציל את חייהם של אבי וסבתי. תשעה אנשים ניצלו בזכות מה שעשה; אחי, אני והילדים שלנו לא היינו כאן היום אלמלא האומץ והטוב שלו".
לאחר המלחמה, אמו של דוד נישאה בשנית, והם עברו לאוסטריה ואיבדו את הקשר עם הבורלטים.
ליונל, לעומת זאת, החל לחפש את המשפחה שהצילה את אביו וסבתו, כדי להודות להם ולשמר את החוויה של אביו לדורות הבאים.
במשך שנים, החיפוש של ליונל לא צלח, עד שהוא פנה לרשתות החברתיות לעזרה בינואר 2022.
הוא פרסם הודעה בצרפתית בפייסבוק, שבה נכתב:
"אני מחפש את צאצאיה של משפחת בורלט… המשפחה הזו הייתה מורכבת מאב, שתי בנות ושני בנים".
מארי קאפארט, גנאלוגית ומנהלת של MyHeritage.com בבלגיה, הבחינה בהודעה והגיבה לליונל. היא אמרה, "התעלמות מהפוסט לא הייתה אופציה עבורי. הרגשתי חובה לעזור. בנוסף, אני אוהבת אתגר מחקר טוב!"
באמצעות הארכיון המקוון של MyHeritage של 16 מיליארד רשומות, מארי איתרה את אחד מנכדיו של בורלט וצאצאיו אחרים.
ליונל נזכר, "לאחר עיון ברשומות והצלבת נתונים, מארי מצאה את אן-מארי בורלט, ילידת אודרגם ב-1929. היא גילתה שאן-מארי נישאה למישהו עם שם המשפחה דדונקר והיו לה חמישה ילדים, אולי כולם עדיין בחיים."
"אחרי קצת יותר מחקר, מארי מצאה את חאבייר, אחד מנכדיו של ז'ורז' בורלט, והצליחה ליצור איתו קשר. היא למדה שחאבייר שמע קצת על הסיפור הזה, אבל לא הרבה", הוסיף ליונל.
מארי הצליחה אז ליצור קשר עם צאצאים אחרים של ז'ורז' בורלט, כולל אלה שעדיין היו בעלי בית המשפחה שבו ניצלו דוד ואמו באודרגם.
ליונל ומארי הציעו שכולם ייפגשו, ושדוד צריך לחזור ולראות את הבית שבו נשמר בטוח.
חודשיים לאחר הפוסט בפייסבוק, דיוויד ובנו ליונל קיימו מפגש מרגש עם משפחתו של ז'ורז' בורלט בבית שבו אירע החילוץ לפני כמעט 80 שנה.
לדברי ליונל, "זה היה יום מרגש להפליא עבורנו. הצלחתי לראות במו עיני את המקום שבו ניצל אבי מהגרמנים לפני כל השנים".
הוא הוסיף, "זה שיא והקלה. זה ממלא אותי בתחושה של שמחה חסרת מעצורים ותחושת הישג מספקת מאוד".
MyHeritage יצרה סרטון יוטיוב בצרפתית עם כתוביות באנגלית כדי לשתף את הסיפור של החיפוש והמפגש המחודש בסופו של דבר.
דוד היה אסיר תודה על ההזדמנות לעמוד בבית שבו ניצלו הוא ואמו, ולהודות באופן אישי למשפחת בורלט לאחר שנים כה רבות.
הוא בכה ואמר, "העובדה שאני חי, העובדה שיש לי משפחה שאני מאוד מאוד גאה בה, מאוד שמח בה, הייתי אומר לו את זה. זה בזכותו". דוד הוסיף, "אם מר בורלט היה מולי, הייתי רוצה לנשק אותו".
זו הייתה למעשה הפעם הראשונה שצאצאי בורלט למדו על הסיפור המלא. הם נדהמו והמפגש עם הרוסלרים עזר להם להעריך טוב יותר את חייו וגבורתו של סבם.
מארי גם הייתה אסירת תודה למלא תפקיד במפגש הייחודי. היא ראתה את מאמציה כמחווה לסבה ולסבא של בעלה, שגם הם היו קורבנות במלחמה.
היא שיתפה, "זה משפיל ושום דבר בהשוואה להקרבה הנפלאה שז'ורז' בורלט הקריב, וסיכן את חייו כדי להציל משפחה שלמה.
זה כבוד גדול להוסיף אבן קטנה לדרך הזיכרון החשובה הזו. אני מאמינה גדול בהיסטוריה המשפחתית המובאת לחיים באמצעות פעולות קטנות שאנחנו יכולים לעשות היום כדי להעשיר את הקשר שלנו לעבר שלנו".
בני הזוג רוסלר מקווים לפתוח תיק ביד ושם, המרכז העולמי להנצחת השואה, על כך שז'ורז' בורלט יוכר ויעניק את התואר "חסיד אומות העולם".
ליונל אמר, "במסורת היהודית, יש אמירה ש'כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו'. היום אפשר לומר שיש כאן תשעה חיים היום, הודות למעשיו".
כל החוויה והסיפור של איך ז'ורז' בורלט הציל את משפחתו שינו את חייו של ליונל רוסלר.
הוא אמר, "זה נתן לי פרספקטיבה מחודשת על החשיבות של העבודה החיונית הזו של חפירה בהיסטוריה ובזיכרון המשפחתי של האדם. הזמן הזה עובר מהר ואסור לנו לדחות פרויקטים שחשובים לנו".
"ניצולי השואה ייעלמו בקרוב וחיוני לנסות לוודא שהם יכולים להיות עדים לרגעים כאלה", אמר ליונל.